Přeskočit na obsah

Africké království

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Africké království
Regno d'Africa
 Zirídovský emirát 11351160 Almohadský chalífát 
Státní znak
znak
Motto Apulus et Calaber, Siculus mihi servit et Afer
Geografie
Mapa
Africké království (červeně ohraničeno) a Sicilské království v jižní Itálii (žlutá).
Obyvatelstvo
Státní útvar
dinár, tarí
Vznik
1135 – dobytí sicilskými Normany
Zánik
1160 – dobytí Almohady
Státní útvary a území
Předcházející
Zirídovský emirát Zirídovský emirát
Následující
Almohadský chalífát Almohadský chalífát

Africké království (italsky Regno d'Africa, Regno normanno d'Africa) byl středověký státní celek v severní Africe a provincie jihoitalského Sicilského království Hautevillů ve 12. století. Hlavním městem byla Mahdia. V roce 1135 se sicilským Normanům pod vedením Rogera II., prvního normanského krále Sicílie, podařilo dobýt velkou část Ifríkíje (s centrem v současném Tunisku) a Tripolska, kde kdysi bývala starověká římská provincie Africa. Z africké državy získával první sicilský král Roger II. zejména zlato pro ražbu vlastních mincí. Normanské državy v Africe přetrvaly jen do roku 1160, za panování sicilského krále Viléma I. byly dobyty expandující arabskou dynastií Almohadů.

Apulian a Kalábrijec, Sicilan i Afričan, ti všichni mi slouží.
— rytina na meči Rogera II.[1]
Historická Al-Idrísího mapa světa Tabula Rogeriana

Je pravděpodobné, že Sicilané opustili svou africkou provincii sami vzhledem k nebezpečí, které království hrozilo ze severu. Roku 1156 začala revolta ve Sfaxu (v současném Tunisku) a rychle se šířila. Po jejím potlačení se nic nedělalo. Teprve v roce 1159 admirál Petr vedl mohutnou expedici se 160 loděmi proti Baleárským ostrovům, které byly v držení Saracénů. Se stejnou flotilou se pak snažil osvobodit obléhanou Mahdii, avšak vrátil se zpět, aniž by došlo k bitvě. Petr v nemilost neupadl, ale již žádná expedice k udržení křesťanské Mahdie nebyla vyslána. Město padlo 11. ledna 1160.

O obnovení afrického království se nikdo nepokusil. Ve 14. století proběhla křížová výprava zvaná mahdijská, při níž Francouzi neúspěšně obléhali Mahdii, toho času základnu pirátů, poté křižáci s nepořízenou odtáhli pryč.

  1. NICOLLE, David. Druhá křížová výprava 1148 : pohroma před branami Damašku. Praha: Grada, 2010. 96 s. ISBN 978-80-247-3413-2. S. 26. Dále jen Druhá křížová výprava 1148.